• De goedkoopste leverancier voor vijverartikelen in Europa. Online verkoop aan dealer en particulier.

filters

Vijverfilters

Klik hier om de producten in de categorie vijverfilters te bekijken.

Wat doet een vijverfilter:

Een goed vijverfilter zorgt niet alleen voor helder water. Veel belangrijker is dat een goed vijverfilter zorgt voor goede leefomstandigheden voor de bewoners van de vijver. Of het nu gaat om een Koivijver of een mixvijver met shubunkin, winde en/of goudvissen zodra de visbezetting toeneemt ontkom je er niet aan om een vijverfilter te plaatsen. Vissen brengen via de kieuwen en ontlasting ammonia in het water. Deze schadelijke stof wordt door bacteriën in het vijverfilter omgezet naar het evenzo schadelijke nitriet. Dit nitriet wordt binnen het filter weer omgezet naar het minder schadelijke nitraat. Nitraat is een voedingsstof voor vijverplanten welke op hun beurt weer zorgen voor zuurstof in het water. Indien er geen planten in de vijver staan dient er regelmatig waterverversing plaats te vinden om het nitraatgehalte tot een minimum te beperken. Dit is vaak het geval bij Koivijvers.

Welk vijverfilter heb ik nodig:

Er zijn voor elke vijver meerdere mogelijkheden. Welk vijverfilter het meest geschikt is voor uw vijver hangt af van het budget, ruimte, vijverinhoud en visbezetting.
Voor een gezelschapsvijver met voldoende planten en een paar kleine goudvisjes en/of winde zult u aan een klein (druk)filter voldoende hebben. Dit filter is dan bedoeld ter ondersteuning van de natuurlijke filtering. Heeft u echter een Koivijver zonder planten dan zorgt het vijverfilter voor het omzetten van alle schadelijke stoffen. Deze filters zijn vaak voorzien van een voorfilter zoals een zeeffilter of een vortex om het grotere afval uit het water te halen. Hierna komt het biologisch filter die het ammonia en nitriet omzet naar nitraat. Door eerst het grote vuil uit het water te halen wordt het biologisch filter minder belast.

Voorfilter:

Vooral bij grotere systemen wordt gebruik gemaakt van een voorfilter, hierin zijn diverse mogelijkheden.

  • Een zeeffilter bestaat uit een RVS blad met openingen van 50-300micron waar het water doorheen valt. Vuil wat groter is dan de openingen in het zeefblad blijft hierop achter. Door de plaatsing en het ontwerp van het zeefblad raakt deze niet snel verstopt. Enkele goede zeeffilters zijn de Ultrasieve (midi) en de econosieve
  • Een vortex bestaat uit een ronde unit waarin het water onder een hoek binnenkomt zodat het in de filter rond draait. Door deze draaikolk beweging wordt het zwaardere vuil naar de buitenkant geslingerd. Aan de buitenkant van de vortex is de stroming van de draaikolk het langzaamst waardoor het vuil naar de bodem bezinkt. Via een afvoer aan de onderzijde kan het vuil weggespoeld worden.
  • Bij vliesfilters valt het water op een dun filtervlies. Dit vllies zit op een rol. Het vuil blijft op het vlies achter terwijl het water er doorheen stroomt. Als het vlies vervuilt zakt het vlies doordat er water op achterblijft. Op dat moment wordt een motor geactiveerd die het vlies van de rol verder trekt zodat het proces weer opnieuw begint.
  • Bij een trommelfilter komt het water binnen in een rvs trommel en verlaat het door zeven die in de trommel geplaatst zijn. Een pomp zorgt er voor dat de zeven regelmatig gespoeld worden terwijl de trommel ronddraaid. Trommelfilters zijn zowel in gravity als pompgevoede opstelling verkrijgbaar.

 Biologisch filter:

  • meerkamerfilter. Een meerkamerfilter is gevuld met filtermaterialen waarin de bacteriën die voor de filtering zorgen zich kunnen hechten. Een voordeel is dat de filtermaterialen naar wens gebruikt kunnen. Sommige meerkamerfilters zijn standaard voorzien van een vortex voorfilter. Voor een betere werking is deze gevuld met borstels. Nadeel van deze filters is de ruimte die ze innemen en de minder eenvoudige reiniging.
  • Beadfilter. Beadfilters zijn drukfilters gevuld met miljoenen kleine balletjes die beads genoemd worden waardoor een zeer groot oppervlak onstaat. Bacteriën hechten zich aan de beads en zorgen voor de biologische filtering. Voor een beadfilter is een goed voorfilter een vereiste. Voordeel is de kleine ruimte die ze innemen en eenvoudige reiniging. Voorbeelden van goede beadfilters zijn de econobead en ultrabead.
  • doorstroomfilters en drukfilters. Deze worden vaak toegepast op de mixvijver. Deze ondersteunende filters bieden een hechtingsoppervlak voor de bacteriën zodat de afvalstoffen verwerkt worden.